album

 

  

Paul Vincent

geboren te Aalst (1960)

wonende te Retie

 

 

 

 

 

 

 

Enkele gekoesterde momenten ...

 

 

 

21 maart 2009

Tweede plaats DorpsDichter Doel 2009-2011; zie aparte pagina 'Doel-bewust'.

 

 

10 november 2009

Tweede plaats Nieuwegeinse Literatuurprijs 2009.

 

 

 

foto : Lani Koehorst

 

 

28 januari 2010

'Acht achtbare dichters' in het literair café Den Hopsack te Antwerpen ter gelegenheid van Gedichtendag. Frank De Vos nodigt uit : Wim Persoon, Walter Simons, Guy van Hoof, Xtine Mässer, Annmarie Sauer, Bert Bevers en Paul Vincent.

 

 

19 juni 2010

Met het gedicht 'duits kerkhof te vladslo' derde laureaat +25 jaar in de Poemtata-poëziewedstrijd.

 

 

 

 

 

2 juli 2010

In het gezelschap van Mark Meekers (DorpsDichter Doel 2007 - 2009), Peter Holvoet-Hanssen (StadsDichter Antwerpen 2010 - 2012) , Dianne Nuyts, Bert Bevers en Frank De Vos (DorpsDichter Doel 2009 -2011) voor het voetlicht in het VOC, Lange Leemstraat 57 te Antwerpen. Thema 'Onder vuur'; een avond t.v.v. de MensenRechtenLiga.

 

 

 

Van links naar rechts : Paul Vincent, Bert Bevers, Dianne Nuyts, Peter Holvoet-Hanssen,

Frank De Vos, Mark Meekers

 

 

22 juli 2010

Derde prijs 'Dichtwedstrijd Aardenburg 2010'.

 

 

 

 

 

23 oktober 2010

Voordracht over Emilie Dickinson door Ivo Van Strijtem in de raadzaal van het oud-gemeentehuis te Ertvelde. Rini Vincke, Hilde Van Cauteren en Paul Vincent (de laureaten van de Poemtata Poëziewedstrijd 2010) dragen voor uit eigen werk.

 

 

 

 

foto : Paul Vergauwe

 

 

10 november 2010

Tweede prijs te Nieuwegein.

 

 

25 februari 2011

Eerste plaats met het gedicht 'Plaza de Mayo' in de wedstrijd 'Wereldvrouwen' georganiseerd door de bib van Zoetermeer.

 

 

28 juli 2011

'Dichters in de Prinsentuin'; een driedaags openlucht-poëziefestival te Groningen. In de prachtige loofgangen van De Prinsentuin wandelen de toehoorders van de ene naar de andere voorlezende dichter. Remco Ekkers, Rutger Kopland, Delphine Lecompte, Jana Beranovà, Ann Van Dessel, Peter Mangel Schots e.v.a.

 

 

 

 

foto : Olaf Otto

 

 

21 oktober 2011

N.a.v. de 'Bibliotheekweek 2011' optreden in de bib van Retie met de dichters Anton Chardon, René Cuypers, Annie Jansen, Walter Luyten, Jos Deckx en Paul Vincent. Jacqueline Booij en Serge Girard omkaderen het geheel met eigentijdse kleinkunst.

 

 

 

 

 

 

20 januari 2012

Eerste Cultuurprijsuitreiking te Retie. Eén van de drie genomineerden voor de 'Prijs voor Culturele Verdienste 2011'.

 

 

 

 

foto : Pim Lansbergen

 

 

 

26 januari 2012

Burgemeester Chris Taes (uiterst rechts op de foto) overhandigde de tweede prijs in de Poëziewedstrijd Kortenberg 2012 aan Paul Vincent. Dit n.a.v. 700 jaar 'Charter van Kortenberg'; verplicht thema was 'democratie'. Roger de Neef las het juryverslag voor.

 

 

 

 

 

 

 

17 februari 2012

In het bezoekerscentrum van provinciedomein ‘De Palingbeek’ in Zillebeke/Ieper had de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd ‘Gezocht! Natuurtalent’ plaats. De opdracht was de natuur in de deelnemende provinciedomeinen, Lippensgoed-Bulskampveld, De Gavers, De Palingbeek of het Zwin Natuurcentrum, te beschrijven in een gedicht, een spannend verhaal, een novelle of een lied.

 

De jury bestond uit Sylvie Marie, David Troch en Willy Spillebeen. Het gedicht 'hedge row trench cemetery' behaalde de domeinoverschrijdende vierde plaats. Een uitgebreid verslag is te vinden op de site van Westhoek.be.

 

 

 

 

David Troch las de genomineerde werken voor. / In gesprek met Willy Spillebeen.

foto's : Foto Westhoek.be

 

 

 

30 september 2012

Met het gedicht ‘admiratie’ de tweede prijs in de wedstrijd georganiseerd door ‘Hoegaarden schrijft’. De beste 3 gedichten uit de competitie kregen in het poëziewandelpad 'Wij, paarden' een plaatsje tussen werken van o.a. Paul van Ostaijen, Pierre Kemp, Hubert van Herreweghen, Delphine Lecompte, Hans Andreus, Rutger Kopland, Jozef Deleu. De titel van de wandeling verwijst naar het gelijknamige boek uitgegeven door Lannoo (bloemlezing Jozef Deleu/foto's Lodewijk Deleu).

 

 

 

 

Betty Mellaerts leest voor uit de bundel 'Wij, paarden'.

 

 

 

 

Schepen van cultuur Marleen Lefevre overhandigt

de door Gin Van Nerom gekalligrafeerde versie van 'admiratie'.

 

 

 

7 oktober 2012

Galerie Hannah en het schrijversgenootschap MengMetTaal schreven de wedstrijd 'Nomade' uit. De jury bestaande uit Guido Cloet, Mark Naessens, Luc Vandeborght en Reine Wellens, kende aan het gedicht 'koorddanser bij valavond' de eerste prijs toe.

 

 

 

 

 

Het winnende gedicht nog even op een schildersezel;

weldra uitvergroot op de zijgevel van het Hannah-huis

Mechelsesteenweg 361 te Herent.

 

 

 

6 maart 2013

Van de 263 inzendingen in de Aquazz-wedstrijd met 2 gedichten op de 15-shortlist. Winnares wordt Marije Zijlstra met 'bestemming'; meteen ook de titel van de verzamelbundel.

 

 

 

13 april 2013

In Museum Land van Valkenburg vond de eerste editie plaats van de Elly Blom Poëziewedstrijd. De eerste prijs ontvangen voor het gedicht 'kijk dan mama - rené magritte (1912)'. Juryvoorzitter was de dichteres Emma Crebolder.

 

 

 

 

 

Samen met Anneke Wasscher (tweede prijs)

en juryvoorzitter Emma Crebolder (rechts) bij een portret van Elly Blom.

 


 

25 augustus 2013

Tijdens het jaarlijks poëziefestival 'Het Park Vertelt' in het prachtige decor van Park Hartenstein te Oosterbeek (nabij Arnhem) de Citer-wisseltrofee ontvangen voor de inzending 'groene ijsvlakte'.

Bij zes kunstwerken kon een gedicht ingestuurd worden. 'Groene ijsvlakte' vormde een duo met 'Zonnevlekken' van Gaby Hutjes.

 

http://www.gabyhutjes.nl/index.php/nl/zonnevlekken/item/37/asInline

 

 

 

 

 

Links presentator Wim Hilgeman, in het midden organisator Theo Beneder.

foto's : Bert Deben (http://bertdeben.blogspot.be/)

 

 

 

12 september 2013

Eén van de 5 genomineerden voor de Delta Lloyd-prijs; thema 'het mooiste testament'. Winnaar werd Gert-Jan van den Bemd met het gedicht 'Kaalslag'.

 

 

23 november 2013

In de Leo Vercruyssen-poëziewedstrijd te Sint-Gillis-Waas kreeg het gedicht 'dansconcours' een eervolle vermelding.

 

 

3 december 2013

In de bovenzaal van Kunstencentrum De Vooruit te Gent werd de 7de Kronkelprijs uitgereikt. Binnen het verplichte thema 'Herstel' werd aan het gedicht 'ontbolstering' de 6de plaats toegekend.

 

 

30 januari 2014

Eerste plaats in de wedstrijd 'Het stadsgedicht'. Gedurende een jaar is 'Kempische steenweg' het stadsgedicht van Hasselt .

Mia Bemong behaalde de tweede plaats met ‘Talk of a town’ en Guy Brugmans de derde met ‘De uil van Quintinus’.

Deze drie gedichten werden fraai vormgegeven en verspreid als affiches en bladwijzers. Tevens zijn ze op diverse openbare gebouwen en via Facebook te lezen.

 

 

 

 

Klik op de foto om te vergroten.

Vormgeving : Barbara Oyen

 

 

 

31 augustus 2014

Met meerdere gedichten genomineerd voor de PoëziePrijs Het Park Vertelt 2014.

 

 

19 oktober 2014

Tijdens de herdenkingsplechtigheid 'Remember Schuwe Maandag' in de Sint-Martinuskerk te Moorslede wordt de uitslag bekend gemaakt van de door het Davidsfonds en de Heemkundige Kring ingerichte wedstrijd. Aan het gedicht 'ongedempt verleden' wordt de tweede prijs toegekend. De eerste prijs gaat naar Rik Dereeper, de derde naar Erika De Stercke.

 

 

 

 

 

 

1 februari 2015

Genomineerden voor de prijs 'Culturele Verdienste 2014 - Gemeente Retie'waren (v.l.n.r. op de foto): Walter Raeymaekers, Paul Vincent, Willy Thijs, Juul Kabas en Marleen Van Gestel.

Juul Kabas mocht de prijs in ontvangst nemen.

 

 

 

 

 

foto : Louis Mertens

 

 

 

15 april 2015

In het stemmige kerkje van Kats (NL) werd de Maerlant Poëzieprijs uitgereikt.

'Compromis voor kamers zonder daglicht' was één van de vijf genomineerde gedichten.

 

 

 

 

In gesprek met Anneke Wasscher. Winnaar werd Rik Dereeper, rechts in beeld.

foto's : Anneke Wasscher
25 april 2015

In het Provinciaal Hof te Brugge werd de publicatie 'Leven als lijfmotief' voorgesteld. Een poëziebundel rond het thema 'zelfbeschikkingsrecht'. Daarin de gedichten 'de letterzoeker' en 'betreft einde pacht'.


 
4 juli 2015

In kunstencentrum 't Vaartje te Lissewege, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars met en zonder beperking, staan tijdens de zomermaanden beelden, foto's en gedichten opgesteld met als thema 'Vergeet mij niet'. De gedichten 'verzoek' en 'zodat zij mij niet vergeten kan' kregen er een plaatsje.

 Lissewege
30 augustus 2015

Met drie gedichten genomineerd voor de prijs 'Het Park Vertelt 2015'. Winnaar werd Joyce Willemse met het gedicht 'Adam meets Eva'.

Bij het werk 'Liefdeskabinet' van Anthonette van Luijtelaar & Hester Kiestra
werd het gedicht 'nagelaten koffer op perron 12' geschreven.
25 januari 2016

In de leeszaal van de bibliotheek te Mol warmen Jos Deckx en Paul Vincent van het Mols PoëzieAtelier publiek en podium op voor Ruth Lasters.

Zij is bekend als romanschrijfster (met ‘Poolijs’ won ze de Vlaamse debuutprijs, daarna volgden onder meer ‘Feestelijk Zweet’ en ‘Vlaggenbrief’) en wordt tevens op handen gedragen als dichteres (haar bundel ‘Vouwplannen’ is bekroond met de debuutprijs van ‘Het Liegend Konijn’). Zopas verscheen haar nieuwste bundel: ‘Lichtmeters’ waarmee ze de Herman de Koninckprijs 2016 won. In 2015 kaapte ze in de Turing Gedichtenwedstrijd de eerste plaats weg met het gedicht 'Witlof'.

 

 

 

 31 januari 2016

Onder de titel 'Koffie, kunst & koeken' organiseert Ontmoetingscentrum Komdis te Dessel een literair ontbijt waarbij zes dichters (Jos Deckx, Dré Bleys, Paul Sannen, René Cuypers, Annie Jansen en Paul Vncent) een gevarieerd programma brengen n.a.v. Gedichtendag.  Jacqueline & Serge en Lieven Van Vaerenbergh verzorgen het muzikale gedeelte met opmerkelijke luisterliederen.

 

 

28 februari 2016

Bureau Linden te Tilburg richtte n.a.v. het 20-jarig bestaan een poëziewedstrijd in met als verplicht thema 'Zin in leven'. De gedeelde eerste prijzen gingen naar Maaike Dokter en Bob Tiesema . De derde plaats werd toegekend aan het gedicht 'gebed van de banneling' van Paul Vincent.

 

 

23 april 2016

Met 'Hotel Grand Place' won Paul Vincent, onder het pseudoniem Mark Thans, de Elly Blom Poëziewedstrijd 2016. Aan Hervé Deleu werd voor het gedicht 'Zij waren zo graag tot u gekomen' de tweede plaats toegekend. Voor 'Dag en nacht' ontving Francisca Valkhoff de derde prijs.

 

 

 

 

Samen met Hervé Deleu en Francisca Valkhoff in de bloemetjes gezet.

foto : Hein Reuters voor TV Valkenburg

 

 

 

28 augustus 2016

Met het gedicht 'fluister mij dichterbij nu ik je naam misschien nog raden kan', geschreven bij een collage van Tilly van Dijk, genomineerd voor Het Park Vertelt 2016.

 

 

 

 

Met Bert Deben en Anneke Wasscher (winnares edities 2014 èn 2016) bij het werk van Tilly van Dijk.

Foto : Anneke Wasscher

 

 

 

9 september 2016

Stijn Geys schreef een indrukwekkend boek over 'Den Boulevard' te Mol. Naast de geschiedenis van de laan bevat het boek ook enkele exclusieve gedichten over deze straat, waaronder 'boulevardpark' (zie 'gedichten').

 

 

 

 

 

 

12 november 2016

In Sint-Gillis-Waas werd de driejaarlijkse Leo Vercruyssen-Poëzieprijs uitgereikt. De jury kende bij de volwassenen de eerste plaats toe aan Paul Vincent voor het gedicht 'de tranen van laurentius'. De tweede en derde plaats waren voor Monique Bol en Herman Laitem.

 

 

 

19 december 2016

Met het gedicht 'familieraad bij de wiegrand van onze walvisdochter' won Paul Vincent de door Creatief Schrijven georganiseerde wedstrijd 'Illustreer met woorden'. Gevraagd werd een tekst te schrijven bij een illustratie van Enea Derboven.

 

 

 

 

© Enea Derboven

 

 

 

26 januari 2017

N.a.v. Gedichtendag werd door kalligrafiegroep Tekstperiment op het raam van de Retiese bibliotheek 'de bezoeker van de bib' aangebracht.

 

 

 

 

foto : bib Retie

 

 

 

17 mei 2017

Het team van vzw Koester (link naar site), een project van het Kinderkankerfonds, ging i.s.m. Creatief Schrijven op zoek naar poëzie over rouw en verdriet bij het verlies van een kind.

 

De juryleden Maud Vanhauwaert, Maarten Inghels, Sieglinde Vanhaezebrouck, Sofie Legon en medewerkers van Koester selecteerden gedichten van Edward Hoornaert, Tommot, Gino Dekeyzer, Akim A.J. Willems, Emma Loncke, Gerda Bauwens, Klaas de Cock en Paul Vincent.

 

De teksten van deze laureaten verschenen op een kaart die door Koester gebruikt wordt om de ouders van een overleden kind een hart onder de riem te steken.

 

 

 

25 juni 2017

In Villa Voortman te Gent werd de uitslag van de negende Poemtata Poëziewedstrijd bekendgemaakt. De eerste prijs werd toegekend aan het gedicht 'het meisje de berg en ik / een trilemma in tirol'.

 

 

 

 

foto : Paul Vergauwe

 

 

 

1 november 2017

Reveil, een non-profitbeweging die muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers aanmoedigt om met Allerheiligen sereen op te treden op begraafplaatsen, verspreidt een bundel met passende teksten. Hierin opgenomen het gedicht 'aan mijn onvoltooide zoon'.

 

 

 

 

foto : Bart Wynant

 

 

 

»naar boven«